domingo, 27 de diciembre de 2015

VISITA AL BETLEM DE TIRISITI


 El dia 11 de desembre vam fer una excursió molt divertida i entretinguda a Alcoi. Vam visitar el Betlem de Tirisiti, un muntatge teatral amb titelles de peu i vareta.
En l'obra es mesclen elements religiosos com el naixement i l'adoració del nen Jesús amb altres típicament alcoians com les Festes de Moros i Cristians, la cavalcada del Reis Mags i personatges  populars alcoians com els pastorets i el torero «Clásico».
 El protagonista del muntatge és Tirisiti, un hostaler descarat i malfaener que té un parlar curiós perquè la persona que li dóna veu parla amb una llengüeta metàl·lica a la boca.

 
 
 
 
 


L'obra utilitza el castellà i valencià. El castellà és per a la part religiosa i el valencià per a la costumista. Va estar divertit perquè Tirisiti i el sereno es dirigien a nosaltres i al narrador.
El Betlem de Tirisiti és de finals del segle XIX i va ser declarat Bé Immaterial d'Interés Cultural per la Generalitat Valenciana en 2002. És una tradició que els pares i les mares porten els seus fills i filles al Tirisiti.
Després vam visitar el Casal del Nadal on vam veure de prop els personatges del Tirisiti i un resum de la Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi, la  més antiga d'Espanya i que té més de cent anys. Els més xicotets vam fer un taller i els més grans vam visitar el Casal.
 
En resum, va ser un dia memorable de convivència i cultura de  tots els  xiquets i xiquetes del CEIP Santa Isabel i molts dels seus mestres a la ciutat d'Alcoi.